AKTUELNO

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači, aktivirali su upravljački tim koji će se baviti sastaljvanjem statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Da li je početak formiranja ZSO od strane kosovskih vlasti korak napred u odnosima sa Beogradom ili je ovaj potez samo dobar alibi pred međunarodnom zajednicom?

Igor Simić, poslanik Srpske liste, rekao je da je nakon brutalnog i protivpravnog nasilja nad golorukim građanima i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, Srpska lista donela jednoglasnu odluku da napusti kosovsku vladu, a da unutar skupštine mandat koji je dobila od građana iskoristi za opoziciono delovanje.

Kada smo doneli odluku, videli smo da svi albanski poslanici, bez obzira na partiju kojoj pripadaju, glasaju za sve predloge vlade u skupštini. Zato je Srpska lista pozvala sve ostale da se javno deklarišu - da li je to napravljena vlada nacionalnog jedinstva ili smo mi jedina opozicija koja aktivno radi unutar skupštine. S druge strane, vanredni izbori koji se spominju ne odgovaraju albanskim partijama koje pokušavaju da ih odlože na sve moguće načine. Izbori predstoje unutar Demokratske partije Kosova, stranke Kadrija Veseljija i Hašima Tačija, s druge strane ekipa oko Ise Mustafe ima probleme unutar svojih redova, jer se Mustafa nalazi u Nemačkoj na višemesečnom lečenju i mlade strane žele što pre da zauzmu njegovo mesto. I Samoopredeljenje je podeljeno - nova grupa od strane 11 poslanika još nije formirala sopstvene stranačke organe i ne bi spremno dočekala izbore. Dakle, naći će način da se homogenizuju i odlože vanredne izbore koji su u ovoj situaciji i sa ovakvim ophođenjem prema Srbima, neminovni - kaže Simić za "Novo jutro".

Simić kaže da su kosovski Albanci mnogo puta prevarili Srbe kada je reč o ostvarenjima njihovih prava na KiM, pa se sa rezervom uzima svaka inicijativa albanske strane.

- Prvo što upada u oči jeste to da su pored upravljačkog tima formirane još dve grupe koje treba da zamaskiraju i onemoguće rad upravljačkom timu. Podsetiću da, prema Briselskom sporazumu, samo upravljački tim koji dobije saglasnost i Beograda i Prištine u Briselu ima pravo da piše statut ZSO. Ostala tela samo još jednom pokazuju licemerni odnos na koji srpski poslanici neće nasesti. Javno smo rekli u Kosovskoj Mitrovici 28. marta da će se uzeti u razmatranje samo iskreni i konkretni koraci ka ZSO - kaže poslanik.

Foto: TV Pink

Veljko Odalović, generalni sekretar Ministrastva spoljnih poslova kaže da rezerve prema onome što nudi Priština postoje sa pravom, budući da je na sebe preuzela mnoge obaveze koje nije ispunila, a jedna od najvažnijih je formiranje ZSO.

- Ovo što Priština radi je nešto što je trebalo da bude završeno odavno. Verovatno bi odnosi na KiM onda drugačije izgledali. Desilo se mnogo toga što srpske političare na KiM dovodi do osećaja da rade Sizifov posao, uloženi su resursi, politički i lični kredibilitet, dati su doprinosi kako bismo bili deo sistema i kako bi bila formirana ZSO, što je suština Briselskog sporazuma - kaže Odalović.

Foto: TV Pink

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost podseća da je cilj Prištine da se u briselski dijalog formalno i pravno uključe i SAD.

- Smatram da se SAD neće uključiti na ovaj način jer im trenutno ne odgovara, ali su svakako tu. Činjenica je da Albanci nisu ispunili ključnu obavezu i opet stvaraju alibi koji im je potreban za unutrašnje političke potrebe. Oni samo kupuju vreme - kaže Rajić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Govoreći o hapšenju Marka Đurića, Rajić kaže da je reč o presedanu koji ima elemenata terorističkog akta i da u istoriji nije zabeleženo hapšenje glavnog pregovarača.

- SAD su jedina sila koja ima elemente pritiska na kosovske Albance. Samo Amerika može da ih privoli da učine nešto i pitanje je koliko je Americi zaista stalo do ZSO - kaže Rajić.

Odalović ističe da Euleks, NATO i pet "zona odgovornosti" treba upozoriti da se na KiM ne sme desiti ni jedan čin nasilja, jer je kosovsko društvo lako zapaljivo i lako je pokrenuti nove nemire.

- Sukob Tači-Veselji-Haradinaj je sukob ratne koalicije koja se ujedinila za izbore, ali se nikada nije stvarno i suštinski pomirila - kaže generalni sekretar MSP.

Simić kaže da u sukobima Albanaca najviše nastradaju Srbi.

Podsećam vas, kad je započet pokušaj da se ukine Specijalni sud krajem prošle i početkom ove godine, za mesec i po dana bilo je više od 20 etnički motivisanih napada u kojima su žrtve bili Srbi. U proteklih nekoliko dana ponovo imamo napade na Srbe u istoku, u Klini, u Kosovskoj Kamenici. Mi smo svojom odlukom da izađemo iz vlade želeli da zaštitimo građane južno od Ibra. Kada smo se proglasili opozicijom, nijedan albanski medij nije preneo naše izlaganje u Skupštini niti nam je neko replicirao. To govori o stepenu demokratičnosti društva. U medijima najviše govore o deportovanju gulenista, ali ne i o ugrožavanju bezbednosti i elementarnih ljudskih prava koja su pogažena 26. marta - ističe Simić.

Foto: TV Pink

#Igor Simić

#Kosovo

#Novo jutro

'